کراتین مونوهیدرات : فواید و روش مصرف درست کراتین

کراتین مونوهیدرات: مزایای جسمی + نحوهی استفاده
کراتین مونوهیدرات به عنوان یک پدیده در جامعهی بدنسازی معرفی شده و یکی از پرفروش ترین مکملها برای افزایش حجم عضلات است. تاکنون، بیش از 500 مطالعهی پژوهشی به ارزیابی اثرات مکمل کراتین بر رشد عضلات، متابولیسم، ظرفیت تمرنی و بسیاری از مارکرهای دیگر سلامتی پرداخته اند.
مطابق با محققانی از آزمایشگاهی تغذیهی ورزشی و تمرین در دانشگاه بیلور، در حدود 70% این مطالعه نتایج معنادار آماری را گزارش میکنند، در حالی که سایر مطالعات عموما افزایش غیر معنادار عملکرد را نشان دادهاند.
در نتیجه اکثر پژوهشها نشان میدهند که کراتین موثر است – اما آیا بی خطر است؟
بسته به این که از چه کسی سوال میکنید، کراتین مونوهیدرات میتواند برای اکثر افراد بی خطر باشد و یا به صورت بالقوه اثرات جانبی خاصی را ایجاد کند. اکثر محققان امروزی، شامل دکتر پاول گرینهاف، احساس میکنند که کراتین مونوهیدرات به صورت بی خطر مصرف میشود – و نه فقط توسط ورزشکاران، بلکه توسط افرادی که به دنبال تقویت انرژی و متابولیسم خود هستند.
مزایای مصرف کراتین مونوهیدرات مطابق با این مطالعات کدامند؟ افرادی که معمولا از مکملهای کراتین مونوهیدرات استفاده میکنند این کار را انجام میدهند، زیرا به عملکرد جسمی، بهبود ساختار بدن، خروجی انرژی و حتی تقویت شناختی آنها کمک میکند. در حالی که این ماده برای عضله سازی و افزایش قدرت ضروری است، از سوی دیگر اثرات منفی در ارتباط با کراتین مونوهیدرات وجود دارد.
اکثر مطالعات نشان دادهاند که همه دارای عکس العمل یکسانی به کراتین مونوهیدرات نیستند: برخی نتایج بیشتر و بهبود سلامتی را تجربه میکنند، در حالی که سایرین با اثرات جانبی کریتین سر و کار دارند، مثل سوءهاضمه و حفظ مایعات. در ادامه ما نگاهی بر مزایا و معایب استفاده از کریتین، آنچه که در شروع مصرف کریتین مورد انتظار است، و نحوهی بیشینه سازی نتایج در حین استفادهی بی خطر از کریتین میاندازیم.
کراتین مونوهیدرات چیست؟
کراتین مونوهیدرات یک پپتید کوچک است که اآمینو اسید ها تشکیل میشود (جزء سازندهی پروتئین). این ماده در کبد، پانکراس و کلیه ها تشکیل میشود، عمدتا با کمک آمینو اسیدهایی به نام گلیسین، آرژینین و متیونین. به شکل مکمل،کراتین ابتدا در دههی 1990 پس از گزارش مصرف آن توسط ورزشکاران المپیک به عموم معرفی گردید که سبب بهبود عملکرد میشد. امروزه، کراتین مونوهیدرات یکی از رایج ترین مکملهای تغذیهای زا کمکهای ارگوژنیک موجود در بازار است.
کراتین مونوهیدرات برای بدن شما جهت ایجاد تغییرات جسمی و ذهنی توصیف شده چه کار میکند؟ علیرغم تفکر بسیاری افراد، کراتین مونوهیدرات یک استروئید نیست، و یک محصول غیر طبیعی/ساخت بشر نمیباشد.
کراتین مونوهیدرات یک مولکول است که به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد، مخصوصا در عضلات اسکلتی. در حدود 90 یا 95 درصد کراتین در عضلات ما ذخیره میشود، و بخش باقیمانده ی آن در قلب، مغز، کبد، کلیه، بیضه و هر سلولی یافت میگردد. کراتین به شکل مکمل به تقویت تولید انرژی در بدن کمک میکند. کار آن ذخیره ی گروههای فسفات به شکل فسفوکریتین – آکا کریتین فسفات – است، که آزاد سازی انرژی را موجب شده و به افزایش استحکام و رشد جرم عضله کمک میکند.
مصرف کراتین مونوهیدرات برای تولید انرژی به شکل آدنوزین تری فسفات (ATP) سودمند است. گاهی ATP را با عنوان “جریان مولکولی” بدن میشناسند، زیرا این ماده به ذخیره و انتقال انرژی شیمیایی در سلولها کمک میکند. ATP برای عملکردهای سلولی مورد نیاز بوده و منبعی از سوخت برای عضلات ما است – مخصوصا وقتی در حال فعالیت هستند، مثلا در حین تمرین. وقتی ما غذا میخوریم ترکیبی از مواد ماکرونوترینت (کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها) را دریافت میکنیم که برای تولید ATP به کار میروند، و کراتین مونوهیدرات با اهدای یک گروه فسفات که به ایجاد ATP کمک میکند در این فرآیند موثر خواهد بود.
حقایق تغذیهای کریتین
مواد غذایی پروتئینی برای ما کراتین مونوهیدرات را فراهم میکنند، اما کراتین مونوهیدرات مواد غذایی آهسته تر از کراتین دریافت شده از مکملها گوارش میشود. ما آن را از مصرف مکملها دریافت میکنیم. به علاوه، وقتی مواد غذایی به صورت پخته باشند، کراتین تخریب میگردد. بررسی NHANES III نشان داد که به طور میانگین، امریکاییها تقریبا 5 تا 9/7 میلی مول (64/0 تا 08/1 گرم) کریتینکراتین را از رژیم غذایی خود در هر روز دریافت مینمایند.
چه مواد غذایی غنی از کراتین هستند؟
شما میتوانید کراتین مونوهیدرات را از مواد غذایی با پروتئین بالا دریافت نمایید، شامل گوشت (مخصوصا گوشت گوساله)، گوشت مرغ، ماهی و تخم مرغ. مصرف پروتئین کلاژن و منابع کلاژنی همچون خوراک قلم روش عالی برای افزایش جذب آمینو اسیدهایی هستند که کراتین (آرژینین و گلیسین) را تشکیل میدهند. گوشت اندامهایی همچون کبد و کلیه دارای غلظتهایی پایین تری از کریتین هستند. برخی از آنها در شیر مادر، محصولات لبنی، و شیر گاو/گوسفند/بز و همچنین خون انسانها و حیوانات یافت میشوند. به دلیل آن که وجترینها/وگانها از بالاترین منابع کراتین اجتناب مینمایند، مشاهده شده است که این مواد دارای غلظتهای کراتین کمتری در حالت استراحت هستند. استفاده از یک رژیم غذایی با پروتئین کم سبب ایجاد مشکلاتی در عضله سازی خواهد شد.
به شکل مکمل، یک وعده پودر کراتین مونوهیدرات میکرونیزهی بدون طعم (در حدود یک قاشق چایخوری که معادل با تقریبا 25/5 گرم است):
- 5 گرم کریتین مونوهیدرات
- 0-15 کالری
- 0 قند یا کربوهیدات
- 0 گرم چربی
- 0 ویتامین A، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، و غیره
مزایای کریتین در مقایسه با اثرات جانبی آن
پیش از مصرف پودر کراتین مونوهیدرات، باید بررسی نمود که پژوهشها چه سخنی دربارهی مزایا و معایب کراتین دارند.
مزایای کریتین
مزایای مرتبط با مصرف کراتین مونوهیدرات عبارتند از:
- کمک به سنتز پروتئین، که سبب افزایش رشد جرم عضله ی کم میشد (کراتین مونوهیدرات همچنین وزن بدن را به دلیل پر شدن عضلات با آب بیشتر افزایش میدهد). برخی از پژوهشها نشان دادند که یک هفته مصرف مکملهای کریتینکراتین سبب افزایش جرم بدن به اندازهی حدود 9/0 – 2/2 کیلوگرم میشود (0/2 – 6/4 پوند).
- بهبود استحکام و خروجی توان. ظرفیت ذخیرهیکراتین در عضلات ما محدود است، اما با افزایش حجم عضلات این ظرفیت افزایش پیدا میکند. مکمل کراتین توانایی بازسازی سریع تر ذخایر ATP را در حین فعالیت بدنی شدید دارد، که به حفظ تلاشها و جلوگیری از خستگی کمک میکند.
- سبب بهبود بازیابی عضله و بازیابی پس از تمرین میشود، مثل بیشینه سازی نتایج تمرین استحکام.
- به بیشینه سازی بازدهی در حین تمرین فاصله دار با شدت بالا (HIIT) کمک میکند. مطالعات انجام شده نشان دادهاند که کراتین مونوهیدرات سبب بهبود کارهای اجرا شده در حین چند ستهای انقباض عضلات با بیشترین تلاش، عملکرد اسپرینت با یک تلاش، و در حین اجرای اسپرینت تکراری میشود.
- خصوصیات حفاظت کنندهی اعصاب (کریتین به حفاظت از مغز کمک میکند).
- تقویت شناختی، مثل بهبود هوشیاری، تمرکز و توجه.
- کاهش شدت علائم افسرگی (مطابق با مطالعات حیوانی و مطالعات آزمایشی کوچک در انسانها).
- خصوصیات حفاظت از قلب، چرا که کراتین سبب حفظ قلب و عروق خونی شده، و افزایش استقامت و ظرفیت قلبی عروقی را به همراه دارد.
- کاهش بالقوهی خستگی.
- کمک به بهبود تراکم استخوان در ترکیب با تمرین استقامت.
به دلیل مزایای حاصل از مصرف کراتین مونوهیدرات، میتوان به سادگی دریافت که چرا ارتباطی بین کراتین مونوهیدرات و بدنسازی وجود دارد. اگر به دنبال عضله سازی هستید، ممکن است فکر کنید که کراتین مونوهیدرات بهتر است یا پروتئین وی (یا هر نوع دیگری از پودر پروتئینی)؟ هر دوی آنها مزایای مشابهی بر حسب رشد عضله دارند، اما هضم پروتئین وی همیشه برای همه راحت نیست، زیرا برخی ممکن است به لبنیات حساسیت داشته باشند. کراتین مونوهیدرات مزایای منحصر به فرد دیگری نیز دارد، مثلا بهبود سلامتی قلب و تراکم استخوان. اگر میخواهید پروتئین وی یا کراتین را انتخاب کنید، من مصرف پروتئین وی آلی از شیر گاو تغذیه شده با علف را توصیه میکنم.
اثرات جانبی کراتین مونوهیدرات
کراتین مونوهیدرات خطرناک است؟ به طور کلی، به نظر میرسد که بی خطر باشد. اما برخی افراد واکنش خوبی به مصرف دوزهای بالای آن نشان نمیدهند، مثلا در صورت وجود مشکل کلیوی یا نقص آنزیم که هضم پروتئین را دشوار میسازد. مطالعات خاصی نشان میدهند که اثرات جانبی کراتین مونوهیدرات عبارتند از:
- افزایش وزن به دلیل حفظ آب (گاهی تا حدود سه تا پنج پوند افزایش وزن در روز به دلیل تراکم مایعات در صورت مصرف دوز بالا)
- درد شکم
- اسهال
- سرگیجه
- کرامپ
- یبوست
- نا آرامی
کراتین مونوهیدرات برای زنان قابل استفاده است؟ بله، به نظر میرسد که در زنان با دوزهای متوسط بی خطر باشد.
کراتین مونوهیدرات فقط برای ورزشکاران نیست، بلکه برای هر کسی که میخواهد حجمعضله و انرژی خود را بهبود بخشد مناسب است (با وجود آن که در شما ظاهر یک بدنساز را ایجاد نمیکند!).
کراتین مونوهیدرات میتواند به کلیه ها آسیب برساند؟
مطالعات خاصی به این سوال توجه نموهاند، اما شواهد زیادی از آسیب به کلیه ی افراد سالم و بدون اختلال کلیوی وجود ندارد. کلیه ها کار متابولیسم
کراتین مونوهیدرات و تجزیه ی آن را انجام میدهند، و بنابراین از طریق ادرار از بدن خارج میشود، اما در دوزهای نرمال/متوسط این ماده برای اکثر افراد
خطرناک نمیباشد. اما اگر کسی به اختلال کلیوی مبتلا باشد یا برای مدیریت سطوح سیال در بدن خود با داروهای ادرار آور درمان میشود، باید دربارهی استفاده از کراتین و مکملهای مشابه پیش از شروع با پزشک مشورت نماید.
نحوهی استفادهی بی خطر از کراتین مونوهیدرات
نحوه و زمان مصرف مکملهای کراتینی:
اگر میخواهید از مکملهای کراتین خوراکی استفاده کنید، میتوانید پتانسیل تجربه ی اثرات جانبی کریتین را با موارد زیر کاهش دهید:
- اطمینان از این که به صورت یکباره مقدار زیادی را مصرف نمیکنید. از دوزهای خیلی زیاد اجتناب کرده و همیشه دستور استفاده از دوز/وعده را مطالعه نمایید.
- فاصله دادن بین وعدهها در کل روز. اگر از کراتین مونوهیدرات برای بیشتر از یک بار در روز استفاده میکنید، حتما دوزها را تقسیم نمایید (یکی را در ابتدای روز و دیگری را چند ساعت دیرتر مصرف نمایید). اگر بین 20-30 گرم کریتین را روزانه در فواصل پنج تا هفت فاز بارگذاری مصرف مینمایید، این مقدار را به چهار تا پنج دوز معادل تقسیم نمایید تا به جذب بهتری دست یابید. توجه نمایید که ممکن است برخی افراد بی قراری را تجربه کرده و اگر نزدیک به زمان خواب از کراتین مونوهیدرات استفاده نمایند، بنابراین بهترین کار مصرف کراتین مونوهیدرات در اوایل روز است.
- کراتین را با وعدههای غذایی مصرف کنید، نه با معدهی خالی.
- نوشیدن آب کافی. اگر کراتین را بدون آب مصرف مینمایید، احتمال بروز علائم گوارشی و کمبود انرژی در شما بیشتر خواهد بود.
چگونه باید کراتین مونوهیدرات را مصرف کنید تا اثر بخشی آنها بیشینه سازی شود؟
- برخی از مطالعات نشان دادهاند که کراتین وقتی بهتر اثر میکند که با غذا مصرف شود، نه به تنهایی یا با معدهی خالی، زیرا مصرف کربوهیدراتها و پروتئین با کریتین اثربخشی آن را افزایش میدهد.
- همچنین برخی شواهد نشان میدهند که کراتین مونوهیدرات وقتی پس از تمرین مصرف شود برای بهبود رشد و استحکام عضله بهتر اثر خواهد کرد. اما ورزشکاران استفاده از کریتین را به نحو موثر در همهی زمانهای روز گزارش نموده اند، و بنابراین مصرف آن به اولویتهای فردی بستگی دارد.
- اثرات کراتینبا افزایش طول زمان صرف شده برای تمرین کاهش مییابند. به علاوه، کریتین در صورتی که برای طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرد نتایج خوبی را فراهم نخواهد کرد، مثلا برای چند سال. نتایج حاصل طی چند ماه یا چند سال استفاده تجربه خواهند شد (با وجود آن که افراد واکنش متفاوتی به آن نشان میدهند).
بسیاری از ورزشکاران و بدنسازان با یک پروتکل بارگذاری مناسب از کراتین استفاده میکنند، و این بدان معناست که با مصرف دوز بالایی از کراتین شروع میکنند تا ذخایر بدن خود را سریعا افزایش داده و سپس به صورت ناگهانی یا تدریجی دوز خود را کاهش دهند. برخی افراد نیز جذب کراتین خون را به صورت دورهای تنظیم میکنند، و در دوره های زمانی مصرف دوز بالا و سپس دوز پایین را انجام میدهند. مصرف دورهای برای چند ماه ادامه یافته و یا در صورتی که نتیجهی خوبی را حاصل کند و اثر جانبی نداشته باشد ادامه خواهد یافت.
- هنگام شروع استفاده از کراتین بسیاری از متخصصان توصیه میکنند که در ابتدا برای پنج تا هف روز در حدود 3/0 گرم کراتین مونوهیدرات را در هر کیلوگرم از وزن بدن مصرف کنید (یا در حدود 136/0 گرم در هر پوند). در این فاز مقادیر بالاتری را در حین چند هفته مصرف مینمایید. به عنوان یک مثال، مردی به وزن 175 پوند (4/79 کیلوگرم) در حدود 25 گرم کراتین را در هر روز در ابتدا مصرف میکند.
- پس از پنج تا هفت روز اول، دوز کمتری به میزان 5 تا 10 گرم کریتین را در هر روز برای حدود سه هفته مصرف نمایید. برای دقت بیشتر، در حدود 03/0 گرم کریتین را در هر کیلوگرم از وزن بدن برای حدود سه هفته در نظر بگیرید.
- یک تا سه بار در هفته مقدار زیادی است، شما میتوانید دوز کمتری را تا زمانی که دوست داشتید مصرف نمایید. ممکن است بخواهید جذب کریتین خود را برای هر سه هفته دوره بندی نمایید.
بهترین کریتین برای مصرف
بسیاری از متخصصان احساس میکنند که کراتین مونوهیدرات خالص بهترین نوع کریتین مصرف شده است، زیرا عموما کمترین قیمت را داشته و اثر آن نیز نشان داده شده است. اگر بتوانید کراتین مونوهیدرات میکرونیزه را بیابید، این گزینهی خوبی خواهد بود، زیرا کراتین به این شکل ساده تر در مایع حل شده و هضم آن راحت تر خواهد بود.
یک نوع دیگر کراتین به صورت کراتین نیترات است، که اثرات قدرتمندتری نسبت به کراتین مونوهیدرات دارد، اما موثرتر نبوده و یا بهتر تحمل نمیشود. سپس یک کراتین اتیل استر وجود خواهد داشت، که زیست دسترسی پذیری کراتین را افزایش میدهد. کراتین اتیل استر میتواند سودمند باشد، اما پژوهشها زیست دسترسی پذیری واقعی آن را نسبت به کراتین مونوهیدرات تایید نکردهاند.
سخن نهایی دربارهی کریتین مونوهیدرات
- کراتین یک پپتید کوچک است که از آمینواسیدها تشکیل میشود. این ماده به طور طبیعی در بدن یافت شده و از غذاهای خاصی با پروتئین بالا مصرف میشود، و برخی افراد همچون ورزشکاران یا بدنسازان به شکل مکمل از آن استفاده میکنند.
- مزایای مرتبط با مکملهای کراتین مونوهیدرات شامل افزایش حجم عضله، بهبود استحکام و خروجی قدرت، کاهش خستگی، بهبود ظرفیت قلبی عروقی، بهبود تراکم استخوان، و بهبود خلق و خو هستند.
- اثرات جانبی بالقوهی کراتین شامل افزایش وزن، حفظ آب، اسهال، کرامپ، درد معده و بی قراری میباشند.
- بهترین روش برای استفاده از کریتین دنبال کردن دستورات دوزبندی، فاصله دار کردن جذب، استفاده از آن پس از تمرین، مصرف آن با وعدههای غذایی حاوی کربوهیدرات و پروتئین، و نوشیدن مقدار زیاد آب در حین استفاده از کریتین میباشد.